با پیشرفت تکنولوژی و گذشت زمان کرکرههای قدیمی که هم از لحاظ ظاهر و وزن مناسب نبودهاند، و هم ایمنی و سهولت استفادهی مناسبی نداشتند جای خود را به کرکرههای برقی دادهاند که هم دارای ظاهر زیبا و سبک میباشند، وهم از طریق ریموت کنترل باز و بسته کردنشان برای افراد ساده است. کرکرههای برقی دارای انواع و کاربردهای متفاوتی میباشند و امروزه این نوع کرکرهها در انواع مغازههای کنار خیابانها گرفته تا کارخانهجات و پارکینگ ساختمانهای مسکونی، یافت میشوند.
طی این مقاله سعی کردیم تا راهنماییهای لازم و کاربردی برای افرادی که قصد خرید و راهاندازی انواع کرکره برقی، برای محل کار یا منزل خود دارند، را ارائه دهیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
کرکره برقی از چه اجزائی تشکیل شده است؟
کرکره برقی یکی از انواع دربهای اتوماتیک محسوب میشود که توسط نیروی الکتریکی و موتور و تجهیزات الکتریکی و مکانیکی، بهشکل عمودی باز و بسته میشود. در این بخش به معرفی تمامی تجهیزات کرکره برقی و وظایف هر کدام میپردازیم.
موتور
بخش اصلی کرکرههای برقی، بهمانند هر وسیلهی الکتریکی دیگر، موتور است. موتور کرکره برقی از طریق تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی و با استفاده از نیروی گشتاور دینامیک، موجب باز و بسته شدن کرکره میشود. موتورهای کرکرههای برقی به طور کلی به سه دستهی، ساید، توبولار و سنترال تقسیم میشوند؛ که در ادامه به بررسی کامل هر کدام از این موارد میپردازیم.
تیغه
تیغهها در واقع قطعات تشکیل دهندهی بدنهی کرکره هستند که معمولا از جنس آلومینیومی، گالوانیزه و پلیکربنات ساخته و عرضه میشوند.
ریل یا رول
برای حرکت صحیح تیغهها و جمع شدن منظم آنها از بخشهایی به نام ریل یا رول جمع کننده، استفاده میشود، رول در قسمت بالای درب و به دو سمت وصل میشود. همچنین در جهت جلوگیری از سایش میان رول و تیغهها، یک لاستیک میان مسیر ریل و تیغهها، تعبیه شده است.
مدار فرمان یا کنترلر
کنترل حرکت کرکره از طریق ریموت کنترل و یا چشمی، نیازمند برد الکترونیکی کنترلر است تا انتقال دهندهی فرمان به موتور باشد. مدارهای فرمان انواع مختلفی دارند و برخی قابلیت برنامهریزی و اتصال به تایمر برای باز و بسته شدن در زمان خاص را دارند و همچنین برخی از مدارهای فرمان از طریق اتصال به سنسورهای خاص قابلیت کنترل حرکت کرکره در هنگام مواجهه با موانع را دارا میباشند.
قوطی، پلیت، اندکپ و سایر تجهیزات مکانیکی مورد نیاز برای نصب و نگهداشتن تجهیزات
برای نصب کردن کرکره برقی در دو طرف چهارچوب استفاده میشود.
منبع تغذیه و باتری بهعنوان برق اضطراری
برای مختل نشدن عملکرد کرکره برقی در هنگام قطعی برق، میبایست به باتری مجهز باشد تا در این مواقع باطری بهجای برق شهر وارد مدار شده و کرکره به حرکت خود ادامه دهد. البته کرکرهها دارای زنجیر خلاص کن هستند تا در این مواقع بتوان بهصورت دستی آنها را حرکت داد.
تمامی تجهیزات کرکرههای برقی با بهترین کیفیت و بیشترین تنوع، توسط مجموعهی ارزان دُر ارائه میگردد، که از طریق فروشگاه سایت و یا صحبت با کارشناسان مجموعه، قادر به تهیهی این تجهیزات خواهید بود.
انواع موتور کرکره برقی
موتورهای کرکرههای برقی در انواع مختلفی با قدرت و قابلیتهای گوناگون تولید میشوند. اکثر این موتورها قابلیت کنترل از راه دور بهوسیلهی ریموت رادیویی را دارند؛ یا اینکه در نمونههای قدیمی، از طریق شستی میتوان آنها را باز و بسته کرد. اما بهطور کلی موتورهای کرکرههای برقی در سه نوع ساید، تیوبلار و سنترال، با شرح زیر تولید و عرضه میشوند.
موتور سنترال
این نوع موتورها امروزه کمترین کاربرد را در میان انواع موتورهای کرکره برقی دارند و از موتور سنترال بیشتر برای تبدیل کرکرههای سنتی دستی به کرکرههای برقی استفاده میشود. قدرت این موتورها متوسط است و به همین منظور برای کرکرههایی با اندازهی متوسط و البته کم تردد، مناسب هستند؛ و از آنجایی که در مرکز شفت کرکره جای میگیرند به نام سنترال نامگزاری شدهاند.
موتور توبولار
این نوع از موتورها جزو پرکاربردترین و البته ضعیفترین دستهی موتورهای کرکره برقی محسوب میشوند که قیمت مناسبی هم دارند؛ اما برای مکانهای کم تردد مانند مغازهها، موتور توبولار بهترین گزینهاند. این نوع موتورها بهصورت استوانهای شکل با قطر نهچندان زیاد هستند که بهراحتی درون ریل کرکره قرار میگیرند و به این ترتیب فضایی را اشغال نمیکنند و به زیبایی و یکپارچهگی کرکره نیز لطمه نمیزنند.
موتور ساید
موتور ساید بیشترین قدرت را در میان دستههای موتورهای کرکره برقی دارد و بیشتر برای ورودی کارخانهجات و درهای صنعتی و مکانهای پرتردد استفاده میشود. این نوع موتورها معمولا خود مجهز به باتری برای مواقع اضطراری هستند؛ محل قرارگیری این موتورها در کنار کرکره برقی است.
کاربردهای کرکره برقی
همانطور که گفته شد کرکرههای برقی میتوانند کاربردهای زیاد و متنوعی در درب وردی و خروجی پارکینگها، ویلاها، آپارتمانها، مغازهها، کارخانهجات صنعتی و حتی پنجرهها داشته باشند.
تجهیزات انواع کرکره برقی با توجه به کاربردی که قرار است داشته باشد، طراحی و تولید میشود؛ برای مثال سطح امنیتی مورد نیاز یک واحد تجاری طلا فروشی ایجاب میکند تا از بهترین جنس تیغهها در آن استفاده شود تا مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه داشته باشند. همچنین کرکره برقی پارکینگ یک آپارتمان مسکونی با تعداد زیادی واحد که قرار است روزانه چندین بار باز و بسته شود؛ علاوه بر امنیت، میزان سر و صدای کرکره به هنگام باز و بسته شدن نیز اهمیت بالایی دارد و برای این منظور از تیغههای غضروفدار که در میان تیغهها یک لایه از جنس پلاستیک برای جلوگیری از سایش وجود دارد، استفاده میشود. همچنین یک فروشگاه بزرگ که در منطقهای پر رفت و آمد واقع شده است و میخواهد در طول زمان بسته بودن فروشگاه هم در ضمن وجود امنیت، افراد بتوانند داخل فروشگاه و ویترین را ببینند، میتوان از کرکرههای برقی با تیغههای شفاف پلی کربنات استفاده کرد.
همچنین از کرکره برقی پنجره نیز گاهی برای بالا بردن ضریب امنیت در جاهایی که امکان ورود از طریق پنجرهها وجود دارد و گاهی هم در مناطق با آب و هوای نامساعد، برای جلوگیری از برودت و یا گرما و یا حتی آسیب به پنجره، استفاده میشود.
قیمت کرکرههای برقی
همانطور که توضیح دادیم کرکره برقی از تجهیزات و قطعات مختلفی تشکیل میشود که نوع و کیفیت تیغهها، موتور به کار رفته، تا حد زیادی تعیینکنندهی قیمت کرکره برقی خواهد بود. همچنین بهکارگیری تجهیزات اضافه مانند انواع قفل برقی و یا سنسورهایی مختلف در جهت بالا بردن ضریب امنیتی محل کار یا منزل، میتواند موجب بالا رفتن قیمت کرکره برقی شود.
اما نکتهای که حائز اهمیت است این است که بهکارگیری تجهیزات باید متناسب نیاز صورت گیرد و الزاما تجهیزات گرانتر بهمعنای بهتر شدن و کارایی بیشتر کار نهایی نخواهد شد؛ برای مثال همانطور که گفتیم موتور ساید پرقدرتترین نوع موتور کرکرههای برقیست، اما بهکارگیری آن در یک واحد تجاری کوچک که تنها روزی یک مرتبه باز و بسته میشود، چه از لحاظ هزینهی اولیه و چه مصرف برق و هزینههای نگهداری، توجیه اقتصادی نخواهد داشت. بنابراین هنگام نیاز به نصب و راهاندازی کرکرههای برقی سعی کنید از شرکتها و افراد معتبر کمک بگیرید تا اولا تجهیزات مناسب و باکیفیتی به کار گیرند و ثانیا این موارد را با قیمت مناسب ارائه کنند.
سخن پایانی
کرکرههای برقی علاوه بر سهولت استفاده و ظاهر مدرن و زیبایی که به همراه دارد؛ از نظر امنیتی نیز بسیار مفید است و باز کردن و عبور از آن، به نسبت کرکرههای قدیمی و دربها سختتر است. طی این مقاله سعی نمودیم تا تمامی نکات و جزئیات را در مورد کرکرههای برقی و کاربردهای آن بیان کنیم و یاریدهندهی شما در انتخاب تجهیزات مناسب برای فضای مدنظرتان باشیم. چنانچه قصد نصب و راهاندازی کرکره برقی را داشتید، شرکت ارزان دُر با سالها تجربهی تخصصی در زمینهی انواع درب و پنجره و کرکرههای اتوماتیک، در این راه کنار شماست تا با بهترین روش و هزینهی ممکن، شما را برای داشتن کرکرههای برقی مدرن و ایمن، یاری دهد.